Vrei să-ți cumperi apartament? Pregătește-te cu bani grei, nu scapi de scumpiri

de: Mădălina Bahrim
11 02. 2022

Dacă ai în plan achiziționarea unui apartament în acest an, trebuie să știi că nu vei scăpa de curentul inflaționist care a lovit piața rezidențială în 2021. Acesta își va face simțite efectele și anul acesta, avertizează specialiștii din real estate.

Deși traversăm multiple crize, precum cea energetică, pandemică și inflaționistă, românii nu și-au pierdut interesul pentru zona imobiliară. Au rămas la mare căutare, atât casele, cât și apartamentele, iar cererea mare de pe piață a dus la creșterea prețurilor. Pe de altă parte, prețurile sunt trase în sus și de scumpirile materialelor de construcție, așa că avem cocktail-ul ideal pentru prețuri din ce în ce mai piperate.

„În ciuda dificultăților create de epidemia de Covid-19, anul 2021 a fost caracterizat, per ansamblu, de o evoluție pozitivă din punctul de vedere al vânzărilor de proprietăți imobiliare, atât comparativ cu 2020, cât și cu 2019”, confirmă specialiștii din domeniu.

Conform celor mai recente analize, al patrulea trimestru din 2021 s-a încheiat în aceleași note de scumpiri.

Imobiliare.ro ne arată faptul că, în perioada analizată, s-a înregistrat un avans de 3,4% comparativ cu trimestrul precedent, atât la casele, cât și la apartamentele listate.

Din păcate, fenomenul inflaționist în imobiliare are caracter general

Ultima parte a anului 2021 a adus scumpiri în aproape toate marile orașe ale țării. Cap de listă este Cluj-Napoca (cu o medie de 2.060 de euro pe metru pătrat util, după un avans de 5% la trei luni), capitala Transilvaniei fiind urmată de București (cu +0,7%, până la 1.640 de euro pe metru pătrat), apoi de Brașov (+3,7%, până la 1.430 de euro pe metru pătrat), care a devansat Constanța (+1,5%, până la 1.380 de euro pe metru pătrat) și Timișoara (+1,4%, până la 1.340 de euro pe metru pătrat), acestea fiind urmate de Craiova (+1,2%, până la 1.300 de euro pe metru pătrat), Iași (+2,9%, până la 1.170 de euro pe metru pătrat) și, respectiv, Oradea (+0,5%, până la 1.160 de euro pe metru pătrat).

Pe lângă scumpirile care par că nu se mai termină, românii vor avea de suportat și condiții mai dure de creditare, după decizia BNR, din această săptămână, de a majora rata dobânzii-cheie. Aceasta va duce la scumpiri ale dobânzilor percepute de băncile comerciale. Sunt așteptate scumpiri chiar și de câteva sute de lei la creditele cu dobândă variabilă, influențate atât de ROBOR, cât și de IRCC, în cazul celor contractate după anul 2019. Tocmai din acest motiv, analiștii își sfătuiesc clienții să se îndrepte către soluții de finanțare cu dobândă fixă pe o perioadă cât mai extinsă.